Jedna z najnowszych modnych potraw: dieta bezglutenowa. Według wielu pomogłoby to schudnąć i przyniosłoby korzyści, nawet jeśli nie cierpisz na celiakię. Czy to może być prawda?
Jednym z najnowszych trendów w branży spożywczej jest dieta bezglutenowa. Nawyk żywieniowy, który od kilku lat jest przestrzegany i praktykowany nie tylko przez osoby z celiakią czy uczulone na gluten, ale także przez osoby bez patologii. U podstaw rozprzestrzeniania się tego trendu żywieniowego leży przekonanie, że gluten jest dla ciebie zły i powoduje, że tyjesz. Lekarstwo? Dieta bezglutenowa typu „zrób to sam”, po prostu eliminując produkty zawierające gluten, takie jak pieczywo, makarony i słodycze, bez wskazań i asysty dietetyka.
Ale ile prawdy jest w tych przekonaniach, które skłoniły tysiące ludzi do wyboru i faworyzowania diety bezglutenowej? Odpowiedź brzmi: bardzo mało. Dowiedzmy się szczegółowo, dlaczego.
CZY GLUTEN JEST SZKODLIWY I PRZYTŁUSZCZA? FAŁSZ.
Wręcz przeciwnie, jego wyeliminowanie może być szkodliwe. Są ludzie, którzy nie mogą jeść glutenu, ponieważ mają alergię lub celiakię. A dla nich gluten z pewnością jest szkodliwy. Nie jest jednak dla wszystkich innych. Nie ma badań, które kiedykolwiek wykazały, że gluten sam w sobie jest szkodliwy.
Wręcz przeciwnie, niektóre badania naukowe wykazały, że u osób bez celiakii wykluczenie glutenu z diety jest nie tylko bezużyteczne, ale może być nawet potencjalnie szkodliwe. W rzeczywistości dieta bezglutenowa wiąże się z drastycznym zmniejszeniem spożycia produktów pełnoziarnistych, co ma szkodliwe skutki: wzrasta ryzyko sercowo-naczyniowe.
Wreszcie legendą są osławione właściwości odchudzające diety bezglutenowej: dieta bezglutenowa nie ma wpływu na odchudzanie, nie jest przydatna do odchudzania, jak wielu uważa.
DLACZEGO NIE SĄ LUDZIE, KTÓRZY NIE SĄ CELIAKIĄ, KTÓRZY CZUJĄ SIĘ LEPIEJ JEŚLI ELIMINUJĄC GLUTEN?
Jest więcej niż jedna odpowiedź na to pytanie. Wrażliwość na gluten Istnieje szereg osób „wrażliwych” na gluten, nawet jeśli nie mają celiakii. U tych osób dieta glutenowa powoduje zaburzenia trawienia, osłabienie i różne dolegliwości, które znikają wraz z dietą bezglutenową. Jednak nie ma testów, które mogłyby zdiagnozować tę wrażliwość, ponieważ nie powoduje ona zmian w badaniach krwi ani uszkodzeń ściany jelita, jak to ma miejsce u osób z celiakią. Osiąga się to zatem przez wykluczenie: pacjent ma zaburzenia, ale testy są negatywne i wykazują, że nie ma celiakii ani alergii, dlatego stwierdza się, że jest „wrażliwy” na gluten.
Efekt placebo Niektóre badania pokazują, że wrażliwość na gluten jest w rzeczywistości wynikiem sugestii dużej części pacjentów. Wszelkie pozytywne odczucia związane z eliminacją glutenu z nawyków żywieniowych można przypisać innym czynnikom, takim jak zwracanie większej uwagi na dietę i spożywane składniki. jedzenie bezglutenowe – czym jest?
W innych przypadkach zaburzenie istnieje, ale wiąże się z innymi problemami żywieniowymi, które nie mają nic wspólnego z glutenem.
RÓŻNE STOPNIE CELIAKI? CZY TO PRAWDA?
Najbardziej uparci (którzy starają się wywieść wszelkie dolegliwości od celiakii lub chcieliby wyjaśnić korzyści płynące z diety bezglutenowej) odwołują się do przekonania, że celiakia może mieć różne „stopnie nasilenia”. Cóż, to jedna z największych miejskich legend na temat celiakii, prawdziwa mistyfikacja. Nie możesz mieć „lekkiej” celiakii. Można raczej powiedzieć, że celiakia może objawiać się obrazami klinicznymi o różnym nasileniu i może wpływać na różne narządy lub układy.
Różne aspekty diety bezglutenowej
Różne aspekty diety bezglutenowej to tytuł wybrany na Konferencję, ponieważ ten zabieg, który wymaga zmiany diety przez całe życie, nigdy nie może być rozpatrywany z jednego punktu widzenia” – komentuje Koordynator Rady Naukowej bo udostępnili swoje umiejętności, aby zbadać metody przestrzegania i monitorowania rygorystycznej diety bezglutenowej, zilustrować inne stany, w których stosuje się dietę bezglutenową, zbadać efekty żywieniowe, ale także przypadki, w których pacjent nie reaguje na dietę bezglutenową.”
Z interwencji w klasie wyłaniają się przeszkody, jakie napotyka pacjent w przestrzeganiu rygorystycznej diety oraz trudności dla lekarza, który próbuje zmierzyć przestrzeganie terapii, zwłaszcza w dziedzinie pediatrycznej, gdzie dostępnych jest mniej narzędzi oceny.
Dla rosnącej części populacji dieta bezglutenowa jest obecnie modą, która polega na spożywaniu produktów błędnie postrzeganych jako zdrowsze niż ich odpowiedniki zawierające gluten, bez opublikowanych kiedykolwiek dowodów eksperymentalnych na poparcie tych twierdzeń. Świat sportu nie jest wykluczony, co u niektórych jego znakomitych przedstawicieli, takich jak tenisista Novak Djokovic, jest „doskonałym” świadectwem szerzenia tych błędnych przekonań.
Ale wiemy również, że dieta bezglutenowa stanowi uznaną terapię, nie tylko dla osób z celiakią, ale także dla tych pacjentów, którzy cierpią na chorobę znaną jako nadwrażliwość na gluten bez celiakii (NCGS). Istnieją również ciekawe dowody na stosowanie tej diety u pacjentów z autyzmem i innych patologii sfery psychiatrycznej. Interwencje dały również przestrzeń do refleksji nad niektórymi negatywnymi skutkami, za które może odpowiadać dieta bezglutenowa, w szczególności w połączeniu z dietą opartą wyłącznie na spożywaniu dietoterapeutyków, nie zaniedbując przy tym braku reakcji na dietę bezglutenową, niejednorodny stan, który może wpływać, w zależności od serii przypadków, na znaczną liczbę dorosłych pacjentów.
+Reklama+
Naturalne soki i musy malinowe to wybór dla tych, którzy cenią naturalny smak i korzyści zdrowotne. Dostępność różnorodnych smaków i składników dostosować wybór do swoich upodobań. Wybierz tę zdrową i pyszną opcję dla siebie taką jak sok malinowy